top of page
  • Susi

Undantagstillstånd hemma? 5 tips för att underlätta karantänkaos


Vadå “nu när du har mera tid”? Jag har ju ÄNNU mindre tid än någonsin!!

Känner du dig överbelastad hemma just nu? Då ska du fortsätta läsa.


För vissa betyder coronatiden och undantagstillståndet mera ensamtid, isolering, en paus från fritidsintressen och träffar. För andra är livet extra hektiskt med barn hemma 24/7, distansarbete, kanske ekonomisk stress, och vad som känns som dubbelt mera hushållsarbete.


Så vad göra när hemmalivet ger ångest, högarna växer tillsammans med ogjorda hushållssysslor som ingen orkar med, barnen kräver uppmärksamhet när du borde koncentrera dig på ditt jobb eller bara ha en lugn stund för dig själv, och du tänker avundsjukt på dem som är ensamma och har det tråkigt just nu…


Hos oss har vi också märkt att det kan bli lite spänt i relationerna av att leva så på varandra hela familjen, försöka sköta jobb och barn och på nåt sätt ta hand om sig själv också mitt bland all oro och ovisshet. Stress, uttråkan och otålighet i en enda soppa kryddad med lite rädsla.


Därför tänkte jag dela med mig några tips som jag märkt att hjälper mig. Hoppas du också har nytta av dem!


Nä, vi hinner inte med allt just nu. Vara närvarande förälder, hjälpa med skoluppgifterna, fixa mat, hålla ordning på hemmet, sköta jobbet och träna och vila och ta hand om oss själva...

 

5 tips för att underlätta karantänkaos1. SLUTA följa med nyheterna och läsa allt virusrelaterat

Ta en paus från nyheter, uppdateringar och annat i media och på sociala medier om corona.

De flesta nyheter vi ser idag är “dåliga nyheter” och mycket vi läser är negativt. Hur påverkar det dig mentalt?


SPECIELLT om du börjar din morgon med att kolla telefonen och bombardera hjärnan med oro och stress. Det är svårt att komma upp från den negativa energin igen! Börja istället morgonen med positiva tankar.2. Ta en dag i taget och prioritera Ingen vet hur länge detta räcker och det blir inte bättre av att försöka gissa eller fokusera på “sen när”. Gör det bästa av nuet istället, prioritera det viktigaste och acceptera att allt nu får vara lite “ditåt”. Det finns alltid saker som måste göras men förutom dem så är det viktigaste det som ger energi att orka vidare.

Just nu kan det vara att gå ut och strunta i allt, ta en paus från skolarbete, jobb och hemmasysslor. Eller att göra middagen till en picnic på vardagsrumsgolvet med pizza, glass och en film. Kanske det skulle kännas bäst om du fick fixa undan disken eller städa kylskåpet. Att lära sig känna efter – vad behöver jag just nu? Istället för att fokusera så mycket på sen när, om och hur, hjälper att orka genom dagarna.3. Minska på sakerna för att underlätta hushållsarbetet Se kritiskt på sakerna som dräller omkring. Är de så viktiga att det lönar sig att flytta dem hit och dit, eller hör de hemma i soporna, återvinning, eller på loppis så att någon annan kan ha glädje av dem?

Färre saker betyder mindre att hålla reda på, mindre att sköta om och mera rum för att lätta på kraven. Det bästa är att det i stort sett ALLTID hjälper att minska på sakerna! Det är mitt första organiseringstips till ALLA!

Att rensa ut saker behöver inte heller ta någon extra tid. Sätt en kass eller låda någonstans för loppisgrejer och en för saker som ska till återvinningsstationen. Ställen för sopor och återvinning finns förhoppningsvis redan.😉 När du stöter på någonting som är onödigt för er, lägg det direkt på rätt “bort”-ställe.


Behöver du hjälp med att bli av med det du rensat bort? Återvinningsexpressen hämtar skräp och onödiga grejer och för till återvinning eller loppis i Jakobstad med omnejd.4. Gör nånting praktiskt Det här hjälper mig varje gång jag är irriterad eller känner mig nere. Lite gammal hederlig finsk kristerapi i form av att gå ut och hugga ved, röja i garaget, städa eller baka. Okej, jag bakar inte men för någon annan kan det vara perfekt kristerapi... Min kära sambo gjorde nyligen världens godaste kaka när han var riktigt sur. Det hjälpte. Alla. 😋


Jag tycker om att göra nåt som dessutom ger ett resultat man kan njuta av, som gör någon liten bit av världen bättre. Fast det är en “liten” sak som att fixa hemmet, baka en kaka eller göra någon en tjänst, så hjälper det och ger bra energi istället för den tunga dystra.


Ordningscoachen på distans kan hjälpa dig komma igång om du vill röja ett utrymme. Du får tips och råd och en konkret plan på hur du får projektet gjort så effektivt som möjligt.5. Fundera på var ni kan spara tid eller optimera tidsanvändningen

Här är några exempel:


  • Handla mat på nätet och hämta från butiken eller låt dem rentav köra hem.


  • Planera vad ni ska handla och äta en vecka framåt. Alla beslut tar energi och att slippa fundera ut dagligen vad man ska äta är jätteskönt. Ta inspiration från en färdig veckomeny, t.ex. Marthornas. (Sök på deras sida efter “veckomeny” så får du fram flera.)


  • Ta med barnen i det du gör. Speciellt småbarn tycker ju det är roligt att vara med och “hjälpa till”. Var bara förutseende så att de inte stjälper mer än hjälper… I bästa fall lyckas du både vara närvarande med ditt barn och få nånting gjort – två flugor i en smäll!


  • Ett större barn kan kanske få ett eget litet ansvarsområde att sköta? Det är guld värt för dem också för framtiden att lära sig ta ansvar och få bidra till att hålla ordning hemma.


  • Dela upp städandet och ordnandet i små bitar. 5, 10 eller 15 minuter nu och då ger faktiskt mycket större resultat än att inte göra nånting alls för att det känns som ett för stort jobb.Acceptera för det första att det är omöjligt att hinna med allt för att minska på pressen och prioritera sedan det som får er alla att orka.


Bonustips


Det är helt OK att behöva hjälp! Kan någon hämta mat åt er från en restaurang? Kanske en bekant kan gå ut med barnen så du får en stund för dig själv? Människor vill gärna hjälpa – du måste bara fråga.

Om det är riktigt jobbigt och du är ensam med småbarn, kom ihåg att du FÅR föra till dagis om du måste och om de är helt friska. Det är kanske ett mindre ont än att du blir utbränd med långt gående konsekvenser. Din psykiska hälsa är det viktigaste för din familj. Mycket viktigare än att pressa och prestera och sköta allting perfekt.


Var snäll mot dig själv och ha överseende med andra. Barnen är kanske uttråkade och tycker också situationen är jobbig. Det hos din partner som stör dig kanske du märker extra tydligt just nu. Berätta att du är trött, till och med en 2-åring kan förstå och ge en kram. Öva på att vara snälla mot varandra.Till sist...


Försök att inte tänka så mycket på vad du INTE har. Tänk mera på de positiva sakerna du HAR i ditt liv. Det finns alltid någon som har det du inte har, och längtar efter det du har istället. Det finns två sidor med det mesta.


Skulle du på riktigt vilja byta ut det du har? Om inte, så är det en bra påminnelse om att vara tacksam. Det kommer att hjälpa dig att orka. Om svaret är ja så är också det viktig information. Krissituationer är bra tillfällen att komma djupare ner till det vi egentligen vill och tycker är viktigt.


När den här krissituationen är över har vi igen möjlighet att välja friare hur vårt liv ska se ut. Och du får välja själv. ❤️


 

Kom med i Frirummet community och prenumerera samtidigt på nyhetsbrevet med en massa tips och inspiration för ett enklare liv!


/Susi

453 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page